Ajankohtaista:

Paavilan lammastilalla on Avoimet ovet Suomen luonnon päivänä la 31.8.2019 klo 12 - 15. Tilalla on tuolloin myynnissä lammassäilykettä, lampaantaljoja eri väreissä, kasvi- ja luonnonvärisiä lankoja (100 prosenttista lampaanvillaa) sekä villasta valmistettuja käsitöitä. Muut Avointen ovien tapahtumassa mukana olevat luomutilat löytyvät linkistä: Suomen luonnon päivä luomutiloilla. Lämpimästi tervetuloa Paavilan lammastilalle la 31.8.2019 klo 12 - 15 tutustumaan tai ostoksille!

Lampaat

Suomenlammas on puhtaasti kotimainen ja samalla yleisin lammasrotumme, josta löytyy kolmea eri värimuunnosta: ruskea, musta ja yleisimpänä valkoinen. Suomenlammas on kulkenut suomalaisten rinnalla jo vuosisatoja ja kenties yhteinen taival on jalostanut tästä lampaasta suomalaiselle lampurille sopivan: helposti käsiteltävän ja suhteellisen terveen laiduntajan, joka sopii useille eri laiduntyypeille. Suomenlampaan hyviä puolia ovat myös sen sopivuus ympärivuotiseen karitsointiin ja sen villan sopivuus erinomaisesti erilaisiin käsitöihin.

Suomenlammasta ei kuitenkaan voida pitää entisaikojen tapaan vaatimattomana ja vaivattomana eläimenä, joka pysyy hengissä melkeinpä pyhällä hengellä. Omat haasteensa tuo rodun suuri sikiävyys ja se vaatii tämän päivän lampurilta tarkkuutta ja paneutumista ruokintaan.

Kuva © Jari Rantala

Oxford down on puolestaan jalostettu nimenomaan lihaa tuottavaksi roduksi. Jalostustyö alkoi 1830 Englannissa risteyttämällä Cotswold pässejä Hampshire Down ja Southdown uuhien kanssa. Ensimmäiset rotua kasvattavat katraat sijaitsivat Oxfordshiren alueella ja rotu nimettiin alueensa mukaan. Down- liite puolestaan tarkoittaa, että rotu kuuluu raskaisiin alavien maiden laiduntajiin. Rotu vakiintui seuraavan 50 vuoden aikana ja se oli varsin suosittu aina 1950-luvulle saakka, jolloin rodun taantuma alkoi. Tällä hetkellä rotu on Brittein saarilla harvinaisten rotujen listalla, joskin jonkinlaista elpymistä on nähtävissä. Alkuperämaassaan rotua käytetään tänä päivänä erityisesti isäpässinä risteytysuuhikatraissa. Suomessa okseja on ollut vuodesta 1989 saakka ja se on texelin jälkeen yleisin tuontirotumme. Meillä on myös kaksi oksien jalostuslampolaa, Sirolan tila ja Woolenberg.

Oxford down on suurikokoinen ja raamikas rotu, jolla on erinomaiset lihantuotanto-ominaisuudet. Väriltään villa on vaalean ruskehtavaa ja jalat ja pää ovat sävyltään tumman suklaan ruskeat. Keritsemistä oksissa riittää, sillä se on kauttaaltaan villan peitossa. Villapeite on hyvin tiheä, eikä siksi roskaannu helposti.

Kuvassa Oxford down pässi F Ikaros, neljännellä sijalla suomalaisten oxford pässien hittilistalla vuonna 2014. Kuva © Jari Rantala

Risteytyseläimet käyvät sille, joka haluaa rusinat pullasta. Parhaassa tapauksessa risteytyseläimessä yhdistyvät molempien rotujen parhaat puolet samalla kun vältytään lähtörotujen ongelmakohdilta. Risteytys on hyvä valinta, jos halutaan suhteellisen pienin lähtökustannuksin sekä hedelmällisyyttä, lihakkuutta, nopeaa kasvua että elinvoimaa.

Englantilainen Oxford Down Sheep Breeders Association, rodun kasvattajien kattojärjestö, puhuu risteytyskäytännön puolesta. Sen mukaan oksiristeytyskaritsat kasvavat nopeasti, ovat kestäviä ja elinvoimaisia hyvän villapeitteen ja korkean syntymäpainon ansiosta, syntyvät helposti ja voidaan kasvattaa teuraspainoon suhteellisen edullisin ruokintakustannuksin pelkällä laidunruoholla.

Kuvassa etualalla puhdas oxford down, vasemmalla takana oksin ja suomenlampaan risteytysuuhi ja oikealla ristetytysuuhen ja texelin jälkeläinen eli kolmiroturisteytys. Kuva © Jari Rantala

Linkit

Raja-Karjalan Oxford Down
Oxford Down Sheep Breeders Association
Suomen Lammasyhdistys
Suomen paimenkoirayhdistys