Ajankohtaista:

Paavilan lammastilalla on Avoimet ovet Suomen luonnon päivänä la 31.8.2019 klo 12 - 15. Tilalla on tuolloin myynnissä lammassäilykettä, lampaantaljoja eri väreissä, kasvi- ja luonnonvärisiä lankoja (100 prosenttista lampaanvillaa) sekä villasta valmistettuja käsitöitä. Muut Avointen ovien tapahtumassa mukana olevat luomutilat löytyvät linkistä: Suomen luonnon päivä luomutiloilla. Lämpimästi tervetuloa Paavilan lammastilalle la 31.8.2019 klo 12 - 15 tutustumaan tai ostoksille!

Tuotteet

Liha

Karitsaa eli alle vuoden ikäistä teurasta myydään puolikkaina ruhoina 15 euron kilohintaan. Sesonki ajoittuu pääsiäiseen ja syksyyn elokuusta marraskuulle. Karitsan puolikas painaa noin 8-10 kg ja on peruspaloiteltu annospaloiksi. Viulu ja lapa ovat kokonaisina, selkä on leikattu parikyljyksiksi, etuselkä ja niska kiekoiksi, kyljet ribseiksi ja kuve on pakattu erikseen. Palat on pakattu vakuumiin ja koko komeus riistapussiin. Puolikkaita toimitetaan tilausten mukaan ja oma tilaus kannattaa jättää mahdollisimman aikaisin.

Saatavissa on myös sisäelimiä 9 euron kilohintaan ja aikuisesta lampaasta tehtyä jauhelihaa 16 euroa kilo. Kausiluontoisesti teetetään myös palvilihaa ja grillimakkaraa.

Paavilla-tuotteet

Raakavilla

Villat keritään lampaista kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Raakavillaa käsitöihin, kehruuseen tai varpaanvälivillaksi on parhaiten saatavissa kerintäaikaan. Suomenlampaan raakavilla eli paras selän ja kylkien alueelta keritty villa maksaa 5 euroa kilo ja risteytys/oxford downin villa 4 euroa kilo. Hintaan lisätään lähetyskulut.

Paavilla karstalanka

Suurin osa villoista toimitetaan Pirtin kehräämöön, jossa villoista teetetään karstalankaa. Lankaa on myynnissä valkoisena ja harmaana, hinta on 8 euroa /100 g.

Paavilla kasvivärjätty karstalanka

Paavilla karstalankaa on saatavissa myös kasveilla värjättynä 13 euroa /100 g. Kasvivärjättyjen lankojen värimaailma on peräisin tilaa ympäröivästä luonnosta, sen pihoilta, pientareilta ja metsistä. Värjäykseen käytettyjä kasveja ovat mesiangervo, pietaryrtti, maitohorsma, koivu, kanerva ja suopursu. Nämä kasvit antavat erilaisia keltaisen ja vihreän sävyjä hieman keruuajankohdasta riippuen. Punavärit on saatu paimen- ja keltamataran sijaan matarakasveihin niinikään kuuluvasta krappijuuresta, joka on tuontitavaraa. Kasvivärjätyistä langoista on saatavissa värikartta.

Kuva yllä ja alla © Jake Kukowski

Taljat

Mustia ja valkoisia risteytyseläinten taljoja on jonkin verran varastossa ja uusia muokkautetaan tarpeen mukaan. Koska risteytyseläinten villa on hieman suomenlampaan villaa karkeampaa, taljat eivät ole herkkiä huopumaan. Ne sopivat hyvin esimerkiksi auton istuimelle lämmittimeksi tai muihin kohteisiin, joissa tarvitaan kulutuksen kestävyyttä. Taljat ovat 80-100 euroa kappaleelta.

Paavilla toppaus- ja huovutusvilla

Tilan erikoisuutena on puhtaasta oxford downin villasta valmistettu satulan toppausvilla. Se valmistetaan Pirtin kehräämössä eli pestään ja karstataan Hiirolassa kahteen kertaan. Oxford downin villa sopii toppausvillaksi erinomaisesti, sillä pitkäkuituisena se säilyttää karstattunakin ominaisuutensa, eikä paakkuunnu satulan sisällä kovin helposti. Paavilan toppausvilla on hyvä vaihtoehto sille, joka arvostaa kotimaisuutta ja laatua myös hevosensa varusteissa.

Paavilla toppaus- ja huovutusvilla sopii myös askarteluun ja huovutukseen. Villan hinta on 27 euroa kilolta. Hinta sisältää arvonlisäveron. Hintaan lisätään lähetyskulut.

Toppausvillan koekäyttö

Paavilla- toppausvillalla suoritettiin koekäyttö vuosien 2014-2015 välisenä aikana. Tiina Hemminki yrityksestä Hevoskallio toppasi villalla kolme satulaa vuonna 2014. Satulat kuuluivat kolmelle eri omistajalle, joista yksi oli vaellusyrittäjä ja kaksi muuta yksityistä hevosenomistajaa. Satuloille tehtiin täyttötoppaus puolen vuoden kuluttua toppaamisesta ja ne tarkastettiin vielä noin vuoden päästä ensimmäisestä toppaamisesta.

Paavilla- toppausvilla on pesty ja karstattu Pirtin kehräämössä Hiirolassa. Villa on jonkin verran kuohkeampaa ja ilmavampaa, kuin englantilainen vastine, jota paljon käytetään myös Suomessa. Koetoppauksen aikana kävi selville, että tuotteen ilmavuudesta johtuen painumista tapahtuu käytön aikana enemmän, kuin englantilaisella villalla. Näin ollen villaa on ”nuijittava” kunnolla ja on eduksi, jos satula täytetään napakaksi ja normaalia kiinteämmäksi.

Villan käyttö siis lisää hieman työtä täyttövaiheessa ja sen hinta on korkeampi, kuin englantilaisella villalla, mutta villa on hyvä vaihtoehto kotimaisuutta arvostavalle hevosenomistajalle.

Linkit

Pirtin kehräämö